veilige kerk
Een plek waar er respectvol met elkaar wordt omgegaan
Wat houdt een veilige kerk in?
Een plek waar er respectvol met elkaar wordt omgegaan.
De Nieuwe Rank (DNR) is een plek waar iedereen mag komen zoals hij of zij is; een plek waar je je veilig voelt en waar er respectvol met elkaar wordt omgegaan. Dit geldt voor de manier waarop we met elkaar omgaan (sociaal) en hoe we invulling geven aan de plek die wij innemen in ons dorp en daarbuiten (maatschappelijk). Denk hierbij aan privacy, het vermijden van ongewenst gedrag en het voorkomen van fraude. Dit is een uitdaging in een groep mensen met verschillende meningen en achtergronden, zeker in een groeiende gemeente. Op deze pagina vind je meer informatie over wat we doen en waar je terecht kunt als je het gevoel hebt dat veiligheid in het gedrang komt.
Hoe wordt er gewerkt aan een veilige kerk?
Een veilige kerk is een verantwoordelijkheid van iedereen die deelneemt aan de kerk. We hebben belangrijke kaders uitgewerkt, die bedoeld zijn om met elkaar in gesprek te gaan en te streven naar een zo’n veilig mogelijk klimaat:
- Gedragscode
De Bijbel is een belangrijke richtlijn hoe wij met elkaar omgaan. Dit hebben we met andere wijkgemeenten van de PKN ‘s-Gravenzande samengevat in de gedragscode. Deze is voor iedereen in de Nieuwe Rank van toepassing. - Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Bij het aanvaarden van een taak in DNR, wordt ervan uitgegaan dat de gedragscode bij je bekend is en dat je daarnaar handelt. Toch blijkt dit niet altijd voldoende te zijn. Een VOG is een eenvoudige manier om te laten zien dat je onbesproken gedrag hebt op de specifieke functie waarvoor de VOG is aangevraagd. - Folder
Er is een folder beschikbaar waar alle informatie is samengevat. Deze folder is beschikbaar bij het welkomstteam van De Nieuwe Rank. Ook is het mogelijk deze folder te downloaden.
Vertrouwenspersoon
De Bijbel geeft in Mattheüs duidelijke richtlijnen over het ‘met elkaar omgaan’. Toch blijkt dit nog niet zo eenvoudig. Wanneer er in de omgang met de ander blijkt dat er onrechtmatigheden plaatsvinden, is het van belang dat deze worden opgelost. Het mooiste is wanneer je nare of vervelende ervaringen bespreekbaar maakt met de persoon die het aangaat. Soms lukt dit niet en wil je de ervaring in vertrouwen met iemand bespreken.
Als je te maken krijgt met ongewenst gedrag in De Nieuwe Rank, kun je terecht bij de vertrouwenspersoon. Dat geldt voor leden en niet-leden, man of vrouw, jong of oud. Ook als omstander of als je denkt dat je je zelf op een ongewenste manier hebt gedragen, kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon.
Wat gebeurt er als ik contact opneem met de vertrouwenspersoon?
De inhoud van het contact kan verschillen, afhankelijk van de situatie. Denk hierbij aan de volgende vormen:
- Algemeen gesprek: De vertrouwenspersoon gaat met je in gesprek. Dit kan verhelderend werken om erachter te komen hoe je denkt of wat je voelt met betrekking tot de (onaangename) situatie en of er vervolgstappen nodig zijn.
- Advies en informatie vragen: De vertrouwenspersoon beantwoordt vragen en denkt mee over wat er nodig is of hoe de situatie een positieve wending krijgt.
- Bemiddeling vragen: De vertrouwenspersoon kan ondersteunen bij de keuze van een juiste persoon om te bemiddelen tussen de betrokken partijen.
- Een melding doen bij DNR: De vertrouwenspersoon geeft ondersteuning bij het melden van een situatie bij het leiderschapsteam of andere instanties.
- Een klacht indienen bij DNR: De vertrouwenspersoon legt uit hoe dit bij het leiderschapsteam kan en biedt ondersteuning.
- Een klacht of melding indienen bij de politie: De vertrouwenspersoon legt uit hoe dit gaat en biedt ondersteuning bij het proces.
De vertrouwenspersoon handelt hierbij op volgende wijze:
- Luisteren naar degene die een ervaring heeft met een onprettige of onveilige situatie, een verhaal, vraag of melding heeft. Als reactie hierop kan de vertrouwenspersoon advies geven over eventueel te nemen vervolgstappen en hierbij ondersteuning bieden.
- Preventie: De vertrouwenspersoon ontwikkelt activiteiten die gericht zijn op het voorkomen van ongewenst gedrag en het bevorderen van bewustwording om de kwaliteit van de veiligheid voor personen te verhogen. De vertrouwenspersoon bewaakt ook de actualiteit en uitvoering van het gerelateerde beleid.
- Gevraagd en ongevraagd advies geven aan het leiderschapsteam. De vertrouwenspersoon brengt zo nodig signalen met betrekking tot sfeer, omgangsvormen en integriteit ter tafel en onderzoekt welke verbeteringen/veranderingen helpen.
De vertrouwenspersoon is in dit alles onafhankelijk en heeft geheimhoudingsplicht. Jaarlijks rapporteert de vertrouwenspersoon aan het Bestuursteam het aantal en de aard van de meldingen. Deze rapportage is volledig anoniem. De vertrouwenspersoon heeft de taak om als zout en licht te zijn. Het zout benadrukt het behoud van goedheid en gerechtigheid. Het licht benadrukt de verantwoordelijkheid om helder te schijnen met waarheid, wijsheid en een godvruchtig leven in een wereld die overschaduwd wordt door zonde en duisternis.
Wie zijn de vertrouwenspersonen?
In samenwerking tussen de verschillende wijkgemeenten van PKN ’s-Gravenzande is ervoor gekozen om per wijkgemeente een vertrouwenspersoon aan te stellen. Voor DNR is voor de periode van 4 jaar vanaf 1 augustus 2024, Bea Huysman hiervoor aangesteld. Zij is bereikbaar via:
📧 bea.huysman@vertrouwenscie.nl
📞 06-46558627
Andere vertrouwenspersonen uit de verschillende wijkgemeenten zijn:
- Roel Vijn (coördinator)
📧 vijn@vertrouwenscie.nl
📞 06-83699120 - Kees Blomaard
📧 blomaard@vertrouwenscie.nl
📞 06-22814246 - Corine Vreugdenhil
📧 vreugdenhil@vertrouwenscie.nl
📞 06-15062842